Ove 4 greške skraćuju vek vašeg mobilnog telefona

Bez autora
Feb 14 2024

Danas mnogi ne mogu „normalno“ da funkcionišu bez mobilnog telefona. Mobilni su, iz više razloga, postali potreba koju je teško ignorisati.

Neki telefoni, međutim, imaju kratak vek trajanja, a to je uglavnom zbog grešaka koje prave njihovi vlasnici.

Svoj mobilni telefon, pre svega, morate pravilno održavati i znati kako pravilno da ga napunite. Ako to radite pogrešno, sigurno je da će vaš telefon imati kraći rok trajanja.

Ostavljanje punjača u utičnici

Većina nas ne smatra da je ovo nešto problematično, ali, ostavljanje punjača u utičnici znači da će transformator oslobađati toplotu, pa osim većeg računa za struju, to može biti i opasno, jer povećanje toplote može dovesti do kratkog spoja i požara.

Puštate da se baterija isprazni do kraja

Baterije mobilnih telefona izrađene su od litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako pustite da vam se baterija polako isprazni do kraja, zapravo polako uništavate svoj uređaj. Ne smijete, takođe, ni puniti do 100 odsto, niti ostavljati mobilni na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Osim toga, ostavljanje mobilnog na punjaču preko noći dovodi do većeg računa za struju, prekida ciklusa punjenja i pregrejavanja uređaja.

Korišćenje telefona tokom punjenja

Pražnjenje baterije tokom punjenja predstavlja veliko opterećenje za bateriju. Ako morate nešto da uradite na svom telefonu, skinite ga sa punjača, a kada završite – vratite ga na punjač. To je najbezbjednije, prenosi Jutarnji list.

Korišćenje raznih punjača

Pri kupovini novog mobilnog telefona, uz njega dobijate i odgovarajući punjač. Zato uvek koristite original, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Snaga punjenja je različita za svaki punjač i mobilni, a važno je bateriju uvek puniti odgovarajućom snagom. Takođe, za punjenje je uvek bolje koristiti utičnicu nego druge uređaje, poput prenosnog računara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik